Mörtforsdagen en lördag i juli varje år, med det alltid lika populära ank-racet

Marströmmen närmar sig sitt utlopp i Östersjön när man når Mörtfors – och här i byn faller vattnet sju meter innan det lugnar sig i sjön Maren, på väg ut mot havet.
Här ordnas varje sommar Mörtforsdagen som lockar tusentals besökare från hela bygden.

Andra lördagen i juli 2023 och Marströmmens vattenråd kunde fresta alla besökare på Mörtforsdagen med en nybyggd och ännu tydligare modell över vatten i landskapet.

Längst upp har vi sjön, därifrån faller vattnet ner till åkermark, för att fortsätta ner och ut i en våtmark för att rinna ut i landskapet – grävt, rakt dike på många platser idag eller en meandrande bäck som håller kvar vattnet…

… och allt det där förklarar vi gärna på plats för alla nyfikna.
***

I juli 2022 var Mörtforsdagen äntligen tillbaka efter pandemiåren. Marströmmens vattenråd var förstås på plats bland våfflor, bollkastning och vildsvinstallrikar.
Laddad med karta, bilder och berättelser – vattenarbete ska förklaras lugnt och stillsamt.

Och var inte förklaringarna begripliga så hjälpte den levande modellen av hur vattnet uppför sig beroende på vad det möter på vägen under sin resa mot Östersjön.

Klart och rent vatten? Det beror inte minst väldigt mycket på sten längs vägen

Den 13 juli 2019 gick Mörtforsdagen av stapel med perfekt väder vilket visade sig i antalet besökande – styvt tusen personer.
Marströmmens vattenråd tillsammans med Viråns och Oskarshamnsbygdens vattenråd var representerade. Kalle, Stefan och Karl-Johan hade det svettigt att besvara alla frågor. Intresset för våra vatten och för vattenrådens arbete överlag var mycket stort.

Den del av utställningen som fångade flest var nog det som rörde kommande renovering av laxtrapporna i Mörtfors – ett projekt vi hoppas få inleda när alla juridiska frågor har slitits.

Mörtforsdagen 2019