Bäst förstår man nog hur vattenåtgärder fungerar om man får se våtmarker i verkliga livet.
I Marströmmens övre lopp har vattenrådet ställt i ordning en vandring som slingrar sig mellan åtta mindre våtmarker, alla med sina egna behov och egenheter.


Slingan är utmärkt genom midjehöga stolpar med klarblå topp.
På varje plats berättar en skylt om hur och varför en åtgärd har genomförts.
Resultatet av insatsen kan besökaren se med egna ögon.

Vandringen går till delvis i jordbruks- och betesmarker, delvis i skogsterräng. Den är drygt 3 km lång och tar under en timme.
Tillgänglighet – medel.
Vandringen startar vid den lilla parkeringen på Götehultsvägen (från E22:an, ta av mot Ölvedal, kör förbi byn Ölvedal och fortsätt tills ni ser Götehult-skylten där ni svänger vänster)

Här kan ni se en liten video från när vi invigde Slingan i mars 2024.

Läs mer om de åtta våtmarkerna nedan…

***

Vandringens första våtmark är övre Mörtkärr, en alltid vattensjuk bit mark utan eget inlopp för vatten. Den kunde dämmas försiktigt i sitt utlopp för att hålla kvar vattnet längre.
Vattenspegeln vid högvatten lockar viltet.


Viltet hittar ofta hit till Övre Mörtkärr

***

Nedre Mörtkärr har länge varit brukad jordbruksmark. För att tömma marken på vatten som gjorde den svårodlad, hade ett dike har grävts längs mitten av marken och ett annat längs hela västra kanten.
Vi har dämt i västra diket och grävt ett djuphål för att fånga upp näring i vattnet som passerar, vilket minskar övergödningen av sjön Göten helt nära. Diket i mitten växer igen av sig själv.

Igenväxt och obrukad forsade vattnet förbi Mörtkärr, riktning Östersjön (Foto: Roger Carlsson)

Det tog bara några månader med regn och snö för att göra Nedre Mörtkärr till en sjö under stora delar av året, där fåglarna gärna badar och viltet släcker törsten

***

Tredje stationen på vår vandring i våtmarker är Sjöängen, som förr i tiden ofta översvämmades, något som gör växtligheten näringsrik och bra för bete – en madäng, kallades det i Småland.
Senare hade dock vattnet letts bort via ett grävt dike rakt ut i sjön Göten.

Två diken möts här innan vattnet rinner vidare ut i sjön Göten (Foto:Roger Carlsson)
Sten och annat materiel togs från området

Genom att lägga tillbaka sten från kanterna och fylla med annat materiel i det grävda diket kvarhålls vattnet längre. Vi ser fram emot många grodkonserter när det råder högvatten vid Sjöängen.

***

Station nummer 4 längs Slingan är vår första och även största våtmark (Götehult) som stod klar redan hösten 2020 och snabbt blev ett tillhåll för fåglar. Läs mer om det arbetet här.

Från potatisåker till våtmark med fågel-ö (Foto: Roger Carlsson)

***

Därefter fortsätter turen till Brokärret som ställdes i ordning hösten 2022, en vattensjuk mark som fortfarande kunde användas till bete under torra perioder. Läs mer om Brokärret-projektet här.

Fisken gick inte längre upp den här vägen till Ålgölen som förr (Foto: Roger Carlsson)

***

Vintern 2023 gjorde snöbrott slut på en granplantering och platsen kallad Dämmen fick ett nytt liv som svämplan. Här löpte förut djupa, grävda diken rakt igenom marken som slussade bort vattnet.
När vattnet istället hålls kvar och marken fritt får översvämmas under årets blötare perioder, ger det en rikare och mer varierad växtlighet. Växterna och vattenhålet lockar viltet och fåglarna.

Mellan Brokärret och Dämmen löpte grävda diken där vattnet rann fort förbi

Dämmens nya liv som svämplan gör att den härbärgerar allt vatten som kommer uppströms från Ålgölen och Håmgölen för att sedan i sakta mak släppa vidare nedströms till Brokärret – tack vare att vi delvis dämt upp diket mellan dessa två våtmarker.

Dämmen gick från svårodlad skog till svämplan

***

Bortom Dämmen fortsätter vandringsslingan vidare till Ålgölen. Platsen ligger oftast under vatten så här har en sumpskog vuxit fram. Men grävda diken och bortlett vatten har gjort att Ålgölens vattenspegel krympt år efter år fram till nu.
Detta är vårt allra senaste projekt där åtgärderna gjordes senvåren 2025 och vi är nyfikna på hur det kommer att se ut i framtiden.

Mossor och svampar trivs med groddjuren och fladdermössen i en sumpskog



***

Hösten 2023 inleddes projektet att återställa den igenväxta Gatgölen, våtmark nummer 8 i vår vandring. Det gjordes genom att dämma i gölens utlopp – ett grävt dike där vattnet forsade ut alldeles för fort.

Gatgölen före åtgärd, inte mycket till göl

Väl återställd är Gatgölen återigen så vattenrik att vattenrådet har kunnat ställa i ordning en hämtplats, så att brandkåren lätt kan hämta vatten här om det skulle bli skogsbrand i området.

Gatgölen efter åtgärd

Läs gärna mer om varje plats under fliken Projekt
****************************

Södra Östersjöns vattenmyndighet beviljade ett anslag på 125 000 kronor för att sparka igång arbetet med Marströmmens vandringsslinga vilket utförts av vattenrådet.
Sveaskog har bidragit med mark och med arbetsinsatser.
Oskarshamns kommun har stöttat med 10 000 kronor.
Våtmarksslingan korsar Ostkustleden på ett par ställen.